Málnapálinka, ahogy én látom

Pálinka házasítás
A Pálinka lovagrend lovagja, Lunczer Attila, a méltán híres Lunczer Pálinkaház tulajdonosa már évek óta mondogatta, hogy higgyem el neki, hogy a málnapálinka házasítása (blendelése) új üzleti lehetőségeket nyit. Hittem is neki, nem is, de aztán úgy gondoltam, egy próbát megér. De mi is az a házasítás? A házasítása olyan, mint a boroknál a cuveé borok készítése. A fajtaazonos gyümölcsöt annak rendje és módja szerint feldolgozzuk, lepároljuk és pihentetjük. Amikor már látszik, hogy körülbelül milyen eredményt hozott össze a gyümölcs és a gondosságunk, valamilyen filozófia mentén összekeverjük egy másik, teljesen külön készített pálinkával, vagyis házasítjuk. A házasítás tehát nem keverendő össze a vegyesgyümölcs pálinkával, egyrészről azért, mert a vegyesgyümölcs pálinkák hagyományosan úgy készülnek, hogy már a cefrébe összekeverésre és együtt erjesztésre kerülnek a különféle gyümölcsök. Ez persze azt eredményezi, hogy az ízek felügyelete teljesen kikerül a kezünkből, egyrészről mert az arányok utólagos állítására nincs lehetőség, másrészt pedig azért, mert a különféle gyümölcsök biztosan különböző érési fázisukban kerülnek bele a cefréző hordóba. Aztán persze van az Üvegtigris című filmből a Csoki féle vegyespálinka, ahol a három különböző ízű felest egy bravúros mozdulattal egyszerre nyelte be a műbőr dzsekis nehézfiú, de ebben az esetben is csupán a hatékonyság javítás volt a cél. Egyszerűen mondva: a vegyespálinka készítése kármentés, a pálinka házasítása művészet.
A málnapálinka és ami mögötte van
Az Alexander Pálinkaház málnapálinkája az egyik legsikeresebb termékünk. Gyakorlatilag nem tudunk eleget gyártani belőle, ezért évről évre drasztikusan emeljük az éves gyártási mennyiségünket. Ez persze elég jól hangzik, de üzletileg mégsem olyan jó vállalkozás. A málnapálinka nagyon kockázatos üzlet. Málna igen kényes gyümölcs. Ha igazán jó málnát szeretnénk szedni, akkor azt a hajnali, hűvös órákban kell megtennünk, ugyanis a forró nyári napon a gyümölcs valahogy bezáródik, az íze tompul. Próbáld ki te is, ha van erre lehetőséged, szakíts le pár szem málnát reggel, és párat a délutáni forróságban. Tudni fogod, hogy miről beszélek. A leszedés sem mindegy. Kézzel kell szedni, ugyanis a kellő érettségű málna nagyon érzékeny. De hiába szedjük a legnagyobb odafigyeléssel, a gyümölcs sajnos nem bírja sokáig a leszedést követően. Vagy azonnal le kell fagyasztani, vagy pár órán belül meg kell kezdeni a feldolgozását. Ha ezt nem tesszük, néhány órán belül bepenészedhet, illetve az egymásra halmozott szemek saját súlyuknál fogva kifacsarják a levet az alul lévőkből. És már készen is van a baj, hiszen a málnáért nagyon sok száz forintot kell fizetni kilónként, és a csupán egy kicsi penészes kerül a cefrébe, az tönkre teheti az egész végeredményt. Velem még ilyen szerencsére nem történt, és nagyon-nagyon odafigyelek, hogy ilyen ne is történjen, mert akkor milliós tételek mehetnek a megsemmisítőbe. Tehát nagy a kockázat. És hogy miért is írom ezeket a sorokat? A jövő heti bejegyzésemből majd kiderül, ha olvasod.