Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kézfertőtlenítő gyártás – a megoldás?

Judit
2020. 05. 23. 00:00:00
Kézfertőtlenítő gyártás – a megoldás?

Bizony a koronavírus válság legsötétebb időszakában, amikora megbetegedések száma makacsul emelkedett, és a gazdaság újra nyitásának lehetőségeit egyes szakértők csak az őszi időszakra prognosztizáltak – bennem is felmerült az ötlet, hogy kézfertőtlenítő gyártásba kell fogni. Ennek elsődleges oka persze az volt, hogy a pálinka forgalmam jelentősen visszaesett.

Csak az alkohol hiányzott...

 

Neki is fogtam a termelés beindításához szükséges alapok felállításának. A cégben mindenki azon dolgozott, hogy elég információnk legyen a termelés beindításához. Szereztünk flakon beszállítót, megszereztük a receptúrát, megvolt a Virucid hatóság felé a kontakt, merem állítani, hogy majdnem mindent tudtunk – vagy legalábbis azt hittük - a munka megkezdéséhez.

Egy dolog, és egyébként elég fontos dolog, azonban hiányzott a termelés beindításához, ez pedig maga az alkohol volt. A megfelelő minőségű kéz -és felületfertőtlenítő szerek ugyanis denaturált szeszből, vagyis nagy koncentrációjú tiszta etil-alkoholból állnak. A közvélekedés persze az, hogy az erős pálinka is megfelel erre a célra, ami azonban ebben a formában nem igaz. Ahhoz, hogy alkohol hatóanyagú készítmény virucid hatású (vagyis a vírusok elpusztítására alkalmas) legyen, ahhoz a WHO szerint legalább 70% (de inkább 80%) -os koncentrációbak kell, hogy az alkoholt tartalmazza. A pálinka jellemzően nem ilyen. Az Alxander Pálinkaház W55 márkanevű Vilmoskörte pálinkája is csupán 55%-ban tartalmaz alkoholt. Persze, most sokan azt mondjátok, hogy az igazi házipálinkák között van 60% alkohol tartalmú is. Igen, van, de ez még mindig nem 70%.

Tehát ahhoz, hogy igazi hatékonyságra tegyünk szert leginkább a hígítás előtti állapotban lévő pálinkákat lehetne felhasználni, de legjobb lenne azokat is újra lepárolni, hogy nagyobb koncentrációjú párlatot kapjuk. Könnyen belátható, hogy ez nem a legköltséghatékonabb eljárás.

Persze, vehettem volna tiszta alkoholt a hazai gyártóktól, az Ő készleteik azonban az Állam által, központilag irányítva kerültek elosztásra, és az Alexander Pálinkaház csak a sor legvégén került volna (ha addigra marad) kiszolgálásra, amikorra a piacon már számos más termelő terméke megjelent. Nem tudtam gyorsan piacra lépni.  

Egy szó is száz, alapanyag nélkül maradtam, ezért nem kezdett az Alexander Pálinkaház kézfertőtlenítő gyártásba.   sad

Tartalomhoz tartozó címkék: Kézfetőtlenítő