Kézfertőtlenítő gyártás – a megoldás?

Bizony a koronavírus válság legsötétebb időszakában, amikora megbetegedések száma makacsul emelkedett, és a gazdaság újra nyitásának lehetőségeit egyes szakértők csak az őszi időszakra prognosztizáltak – bennem is felmerült az ötlet, hogy kézfertőtlenítő gyártásba kell fogni. Ennek elsődleges oka persze az volt, hogy a pálinka forgalmam jelentősen visszaesett.
Csak az alkohol hiányzott...
Neki is fogtam a termelés beindításához szükséges alapok felállításának. A cégben mindenki azon dolgozott, hogy elég információnk legyen a termelés beindításához. Szereztünk flakon beszállítót, megszereztük a receptúrát, megvolt a Virucid hatóság felé a kontakt, merem állítani, hogy majdnem mindent tudtunk – vagy legalábbis azt hittük - a munka megkezdéséhez.
Egy dolog, és egyébként elég fontos dolog, azonban hiányzott a termelés beindításához, ez pedig maga az alkohol volt. A megfelelő minőségű kéz -és felületfertőtlenítő szerek ugyanis denaturált szeszből, vagyis nagy koncentrációjú tiszta etil-alkoholból állnak. A közvélekedés persze az, hogy az erős pálinka is megfelel erre a célra, ami azonban ebben a formában nem igaz. Ahhoz, hogy alkohol hatóanyagú készítmény virucid hatású (vagyis a vírusok elpusztítására alkalmas) legyen, ahhoz a WHO szerint legalább 70% (de inkább 80%) -os koncentrációbak kell, hogy az alkoholt tartalmazza. A pálinka jellemzően nem ilyen. Az Alxander Pálinkaház W55 márkanevű Vilmoskörte pálinkája is csupán 55%-ban tartalmaz alkoholt. Persze, most sokan azt mondjátok, hogy az igazi házipálinkák között van 60% alkohol tartalmú is. Igen, van, de ez még mindig nem 70%.
Tehát ahhoz, hogy igazi hatékonyságra tegyünk szert leginkább a hígítás előtti állapotban lévő pálinkákat lehetne felhasználni, de legjobb lenne azokat is újra lepárolni, hogy nagyobb koncentrációjú párlatot kapjuk. Könnyen belátható, hogy ez nem a legköltséghatékonabb eljárás.
Persze, vehettem volna tiszta alkoholt a hazai gyártóktól, az Ő készleteik azonban az Állam által, központilag irányítva kerültek elosztásra, és az Alexander Pálinkaház csak a sor legvégén került volna (ha addigra marad) kiszolgálásra, amikorra a piacon már számos más termelő terméke megjelent. Nem tudtam gyorsan piacra lépni.
Egy szó is száz, alapanyag nélkül maradtam, ezért nem kezdett az Alexander Pálinkaház kézfertőtlenítő gyártásba.